Tainted Love

In 1981 bestormde Soft Cell met Tainted Love de hitparade. En terecht, want het is een fantastisch lied. Werkelijk iedereen van mijn leeftijd kent het nummer, dat niet voor niets al sinds de oprichting ervan in de Top 2000 vertoeft. 

Maar zojuist, in de vroege ochtend van dinsdag 12 september 2017, kom ik er achter dat dit een cover betreft. Hoe is het mogelijk?! Voor mij is deze ontdekking ongeveer even groot als die van het feit dat het origineel van het iconische I Love Rock ‘n’ Roll niet van Joan Jett maar van Arrows is.

Trademark song
Tja, en net als Joan Jett toch een beetje van haar voetstuk viel toen ik dat hoorde, gebeurt dat nu met Soft Cell. Ik heb niets tegen covers, hoor, maar als ik de originele versie van dit lied hoor en die mij minstens evenzeer bekoort, dan haalt dat toch wat glans van het Britse synthesizerduo.

Kijk, als het repertoire van Soft Cell had overgelopen van de evergreens, dan was er niets aan de hand geweest. Maar dit betreft de trademark song van deze band, het enige echte wapenfeit waarop hun roem is gestoeld. Dat zij ermee scoorden, is niet gek, omdat het een moordlied is. Maar wel een moordlied van een ander.

Marc Bolan
Maar goed, van wie is het originele Tainted Love dan? Daar blijkt een aardig verhaal achter te zitten. Het lied werd als eerste opgenomen door Gloria Jones, die het in 1964 uitbracht als b-kant van My Bad Boy’s Comin’ Home, dat geen hit werd. Ed Cobb, haar producer, schreef het lied.

Van Gloria Jones had ik nooit gehoord, en om die reden heb ik de naam maar eens door een zoekmachine gehaald. En wat blijkt? Zij is een Amerikaanse soulzangeres die met – of all people! – Marc Bolan een relatie had. Bolan is de man achter T. Rex, vooral bekend van de fabuleuze glamrocker Get it On.

16 september
Nu was Jones niet alleen de vriendin van Bolan, met wie zij zoon Rolan op de wereld zette, maar blijkt zij zelfs betrokken te zijn geweest bij zijn vroegtijdige heengaan. Want wat wil het geval? Bolan kwam om het leven bij een auto-ongeluk en achter het stuur van de auto die verongelukte zat… zij.

Oud nieuws voor de kenners, natuurlijk, maar voor mij is het leuk om de geschiedenis van een lied in te duiken en er achter te komen dat het echt een verhaal – meerdere verhalen – in zich meedraagt. Over vier dagen is het trouwens op de kop af veertig jaar geleden dat het noodlot toesloeg.

Marc Bolan, this one’s for you!

Reacties gesloten.

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin
Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin