In het belang van de dieren

Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.

In een rechtvaardiger wereld had een dergelijke website geen bestaansrecht gehad doordat niemand een huisdier in de steek liet. Zo ver zijn we nog lang niet. En juist daarom ben ik zo blij dat Ikzoekbaas.nl, de website waarop asieldieren worden aangeboden, een zeer succesvol eerste halfjaar heeft gekend. Gemiddeld elf dieren per dag vinden een baasje via de website, die de Dierenbescherming in mei 2009 heeft gelanceerd… Opnieuw iets om als directeur van deze organisatie trots op te zijn!

Als dierenbeschermer hoop je natuurlijk dat iedereen die een huisdier neemt de voors en tegens van dat besluit zorgvuldig op een rijtje heeft gezet. Daarvan is veel te vaak echter geen sprake. Elke jaar weer krijgt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming talloze telefoontjes van mensen die een gedumpt huisdier hebben gevonden. Vakanties spelen daarbij een grote rol, maar de dieperliggende oorzaak is dat mensen met vaak goede bedoelingen zich niet voldoende hebben gerealiseerd wat zij zich met de aanschaf van een huisdier op de hals haalden.

Contactadvertenties
Want een huisdier is niet zomaar een gezellige aanvulling op het interieur van je huis, maar een aanvulling op het gezin die kosten met zich meebrengt, vaak veel aandacht vraagt en in geval van nood niet even een paar dagen – laat staan weken – voor zichzelf kan zorgen. Ook zijn dieren net mensen en valt dus niet elk dier in goede aarde bij elk ander dier. Wie al een huisdier heeft doet er dus goed aan zich ervan te verzekeren dat de nieuwste dierlijke telg ook van die zijde wordt geaccepteerd. En andersom, natuurlijk.

De echte toegevoegde waarde van Ikzoekbaas.nl schuilt wat mij betreft dan ook niet zozeer in de aantallen dieren die er een baasje door vinden, maar vooral in de voorselectie die mensen vanachter het beeldscherm kunnen maken op basis van de beknopte maar zeer relevante informatie die de website biedt over elk dier dat er op wordt aangeboden. Zo staat bij elk dier aangegeven of het geschikt is voor omgang met kinderen, soortgenoten en eventueel andere dieren. Heel belangrijk is ook de beknopte karakteromschrijving.

Fysieke ontmoeting
Mensen kiezen namelijk vaak op het eerste gezicht, waarbij uiterlijk een grote rol speelt. Een schoothondje dat er lief uitziet en in het asiel enthousiast in de armen van een potentiële baas springt, is voor mensen die een knuffelaar zoeken immers onweerstaanbaar. Maar al te vaak blijkt dat hondje bij een nadere kennismaking – die meestal pas geschiedt als het al is aangeschaft – toch net iets minder gemakkelijk in de omgang dan het in het dierenasiel leek te zijn. Ikzoekbaas.nl ontneemt de impuls die volgt op de soms misleidende eerste aanblik.

Het succes van een website die dieren aan mensen koppelt sluit aan op het succes van de vele websites die mensen aan mensen koppelen. Uiteraard blijft een fysieke ontmoeting bepalend voor het wel of niet slagen van een koppelpoging. Maar Ikzoekbaas.nl biedt de mogelijkheid om het kaf van het koren te scheiden en zonder moeite niet alleen dieren uit het plaatselijke asiel maar uit bijna alle erkende of aan de Dierenbescherming gelieerde asielen te kiezen. Zo hebben we de wereld weer een stukje kleiner gemaakt. In het belang van de dieren.

Reacties gesloten.

Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin
Social Network Integration by Acurax Social Media Branding Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin