Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.
Ongetwijfeld staat de Dierenbescherming er bij sommige mensen op als een clubje zuurpruimen dat altijd overal op tegen is. Dat heb je nu eenmaal als je als vereniging regelmatig de knuppel in het hoenderhok gooit. Niet gek dus dat we dachten een keer met een 1-aprilgrap te moeten komen: ‘Kijk, zelfs gasten die van elke mug een olifant maken hebben gevoel voor humor!’ Niet iedereen kon de grap waarderen. Verontwaardigd waren vooral zij die er zijn ingestonken. Goed, de grap is voorbij. Tijd voor Pasen! Met de paashaas heeft de Dierenbescherming geen problemen, mits die van chocola is. Maar in hoenderhokken zijn nog heel wat knuppels te gooien…
Want, allemachtig, wat is het een zooitje in de intensieve kippenhouderij! Zo zijn negen van de tien vleeskippen besmet met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Let wel, daarbij gaat het om antibiotica die in deze sector helemaal niet gebruikt mogen worden. En die belangrijk zijn in de strijd tegen infecties, zoals longontsteking, bij mensen. De aankondiging van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde dat dierenartsen zullen stoppen met het gebruik ervan bij kippen maakt dan ook verdraaid weinig indruk. Immers, alles wat de organisatie zegt is dat dierenartsen zich aan de voorschriften gaan houden, terwijl het kwaad inmiddels al geschied is.
Goed nieuws
Wie een eitje in de mond steekt tijdens het paasontbijt doet er overigens ook goed aan even stil te staan bij de tientallen miljoenen kippen in Nederland die nog altijd wegkwijnen in legbatterijen. Wakker Dier testte bij supermarkten de legsels die momenteel in de schappen liggen, omdat het tekort aan diervriendelijke eieren tijdens de paasdagen fraude in de hand werkt. Dit jaar, zegt Wakker Dier, lijken supermarkten voor het eerst massaal foute eieren te weren. Goed nieuws. Maar toch… Laat u zich er vooral niet door op het verkeerde been zetten: in de meeste supermarkten zitten nog heel wat foute eieren in producten verwerkt. Het is dus nog te vroeg om victorie te kraaien.
Onhoudbaar
Maar er is hoop. De discussie die is losgebarsten over de antibioticakip betekent dat haar eenzelfde lot is beschoren als de legbatterijkip zoals wij die nu kennen: zij zal uitsterven. In 2012 is het zo ver voor batterijkippen. Het leven van reguliere legkippen zal ook daarna geen rozengeur en maneschijn zijn, maar de barbaarse leefomstandigheden van nu zullen tot het verleden behoren. De antibioticakip is de volgende in een lange reeks productiedieren waarvan de gangbare leefsituatie gevaarlijk is geworden voor mens en dier. De Dierenbescherming werkt hard aan en denkt volop mee over oplossingen. Die zijn er, getuige de verbeteringen die wij al hebben bewerkstelligd…