Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.
Gisteren is in de landelijke media eindelijk de bom gebarsten die de rashondenfokkerij al lang geleden onder zichzelf heeft gelegd. Door inteelt en typeoverdrijving zijn veel rassen zo ziek dat zij niet meer te redden zijn. Dat betekent dat de stamboeken moeten worden opengesteld om nieuw bloed toe te voegen.
De Britse documentaire Pedigree Dogs Exposed heeft haarscherp vastgelegd wat de rashondenfokkerij al decennialang fout doet: zij houdt de populatie van een ras opzettelijk beperkt tot een select groepje honden dat aan de rasstandaard voldoet, waardoor inteelt schering en inslag is geworden. Daarnaast hebben fokkers zo streng op bepaalde uiterlijke kenmerken geselecteerd dat hun honden deze in ziekmakende mate bezitten. Denk aan de Engelse Bulldog met de extreem platgedrukte neus, waardoor het dier vaak zware ademhalingsproblemen heeft.
Wakker geschud?
Pedrigree Dogs Exposed genoot gisteren zijn lang verdiende première op de Nederlandse televisie tijdens het programma Een Goede Wereld van omroep Het Gesprek. Als slagroom op de taart werd ik uitgenodigd om voorafgaand aan de uitzending ervan in discussie te gaan met experts op het gebied van de hondenfokkerij. Een gouden kans om de hondenfokkerij de wacht aan te zeggen! Vandaar dat de Dierenbescherming besloot mijn optreden in het programma en de uitzending van de documentaire wereldkundig te maken door middel van een persbericht. En ja, wat een persbericht al niet kan doen!
Even een greep uit de media die in het bericht aanleiding zagen om contact met ons te zoeken: de Telegraaf, Radio 1, het Algemeen Dagblad, Editie NL van RTL4, RTV Noord Holland en de Wereldomroep. Ook namen onder andere Trouw, de Volkskrant, NOS.nl en verschillende regionale kranten het bericht over. Kortom, ons mediaoffensief heeft voor aardig wat opschudding gezorgd. Zal de rashondenfokkerij er eindelijk door zijn wakker geschud? Ik ben benieuwd!
Dooddoener
Maar nu is het ook aan u, de gewone hondenliefhebber, om te laten zien dat de rashondenfokkerij maatregelen moet nemen tegen fokpraktijken die het welzijn van honden ernstig ondermijnen. Als u een hond aanschaft, ga dan niet naar een fokker om een rashond met stamboom aan te schaffen. Neem liever een hond uit één van de asielen die gelieerd zijn aan de Dierenbescherming. En mijd hondenshows, ook als u een rashond hebt. Honden zijn geen kunstwerken die tentoongesteld moeten worden.
Naar mijn mening heeft de Dierenbescherming de fokkers stevig de wacht aangezegd. Zeggen dat er naar oplossingen wordt gezocht, is van nu af aan een dooddoener. Die oplossingen zijn er en heb ik aangedragen: er moet een genetisch gezondheidscertificaat voor rashonden komen en de stamboeken van de ziekste rassen moeten open. Dat laatste kan vandaag nog gebeuren, en dat moet ook. Een systeem van certificering neemt meer tijd in beslag. Maar met de ontwikkeling ervan kan ook vandaag begonnen worden. De Dierenbescherming staat klaar om mee te denken.
Hup, aan de slag!