Het roer moet om!

Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.

Ik ben geen man die compromisloos in het leven staat. Vandaar dat het directeursjasje van de Dierenbescherming mij zo comfortabel aanvoelt. Maar er zijn wel ondergrenzen aan de kwaliteit van het dierenleven dat ten bate van de mens wordt geofferd. De vee-industrie overschrijdt die grenzen ruimschoots. Dat moet veranderen. Op dat gebied gelooft de Dierenbescherming niet in compromissen. Nee, ook de invoering van het Beter Leven kenmerk is geen concessie aan de industrie geweest. Het kenmerk geeft aan waar wat ons betreft de grenzen van het toelaatbare liggen. Vlees dat geen ster van het kenmerk verdient zou in Nederland niet verkocht mogen worden.

De Dierenbescherming vindt dat het tijd is voor drastische maatregelen ter verduurzaming van de Nederlandse samenleving. Zorg dragen voor het welzijn van dieren is daar onlosmakelijk mee verbonden. Net als volksgezondheid, schone lucht, groene wouden en volle zeeën. Nu de landelijke verkiezingen voor de deur staan, is het moment aangebroken om een dikke streep te zetten door de beleidskoers die Nederland momenteel vaart op het gebied van landbouw, visserij, natuur en milieubeheer. De verantwoordelijken van nu geven er te vaak blijk van het gevoel van urgentie te missen om onze samenleving leefbaar te houden en naar een hoger ethisch niveau te tillen.

Welvaartsvernis
Het roer moet om! Niet alleen de Dierenbescherming, ook vooraanstaande wetenschappers zeggen dat. Let maar op – volgende week zal een grote groep voorname Nederlandse geesten de handen ineen slaan om u te vertellen dat de jaren van roekeloos gedrag voorbij moeten zijn als wij willen blijven genieten van de welvaart waarin wij leven. Onze samenleving is mooi, op het oog. Maar onder het dunne laagje welvaartsvernis zit lelijkheid verborgen. Zoals de vee-industrie. Die doodt dieren, maar ook mensen. En oerwouden. Dit gaat zo niet langer… Vanwege het gebrekkige dierenwelzijn, maar net zo goed omdat leefomgeving en volksgezondheid dergelijke vervuilende industrieën niet verdragen.

Verkiezingsdebat
Duurzaamheid zou dan ook wel eens een thema van doorslaggevend belang kunnen worden tijdens de verkiezingen op 9 juni. Om die reden organiseert de Dierenbescherming op 25 mei samen met Natuurmonumenten, de 12 Landschappen en initiatiefnemer LTO Nederland een verkiezingsdebat over dit onderwerp. Alle politieke partijen zijn welkom. En u natuurlijk ook! Als u op weg naar de verkiezingen mee wilt praten over de toekomst van Nederland, dan raad ik u aan bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. De inzet van de Dierenbescherming is duidelijk: de minimum welzijnseisen voor dieren in de vee-industrie moeten worden opgeschroefd tot een sterwaardig niveau.

Reacties gesloten.

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin
Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin