Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.
“Mijn moeder zegt dat het goed voor me is…”, slingerde Petje Pitamientje ons in de jaren tachtig vanaf de beeldbuis naar het hoofd. Hij had het over de pindakaas van Calvé. Ik heb daar nooit veel waarde aan gehecht, aan die reclame. Petje vond ik een vervelend ventje, terwijl ik heus wel door had dat het Calvé minder te doen was om de gezondheid van kinderen dan om het spekken van de kas. Met de jaren werd ik milder: Petje groeide uit tot een icoon van nostalgie naar lang vervlogen jaren. En Calvé? Dat vind ik een bedrijf dat probeert maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Waarom? Omdat Calvé, een dochteronderneming van het Brits-Nederlandse Unilever, als eerste multinationale voedselleverancier overstapt op eieren van kippen met vrije uitloop. Let wel, het gaat hier niet om scharrelkippen, die het wel iets beter hebben dan legbatterijkippen maar toch nauwelijks kunnen bewegen en nooit buiten komen. Nee, het gaat om kippen die, durf ik te zeggen, een voor dieren in de voedselproductieketen echt hoogwaardig leven leiden. Elke kip heeft vier vierkante meter grondoppervlakte in de buitenlucht tot haar beschikking.
Verantwoordelijkheidspakket
Hiermee geeft Calvé aan dat het kennelijk heel goed mogelijk is om als grootverbruiker van eieren op commercieel verantwoorde wijze veel diervriendelijker te werken dan tot nu toe gangbaar is. Goed, het kan natuurlijk nog beter. Zo worden de snavels van kippen met vrije uitloop gekapt, wat bij biologische kippen niet het geval is. Toch is dit is een belangrijke stap in de goede richting, juist omdat andere grootverbruikers van eieren zich nu niet langer kunnen verschuilen achter economische redenen om dierenwelzijn voor kippen niet op te nemen in hun verantwoordelijkheidspakket.
De ironie wil dat dit natuurlijk ook geldt voor andere dochterondernemingen van Unilever. Het concern gebruikt jaarlijks meer dan een half miljard eieren. Die worden behalve in de pindakaas, saladedressings en mayonaises van Calvé onder andere verwerkt in ijs en – jawel! – shampoos. Met de ijseieren zit het bij Unilever over het algemeen wel goed. Zo wordt het ijs van dochter Ben & Jerry’s sinds 2004 met eieren van kippen met vrije uitloop vervaardigd. Met de shampoos is het minder rooskleurig gesteld; daarin worden nog steeds scharreleieren verwerkt.
Wakker Dier
Unilever erkent met de dierenwelzijnseisen die zij stelt aan eieren voor Calvé en Ben & Jerry’s impliciet dat scharreleieren daar niet aan voldoen. Het zou dan ook logisch zijn als ook shampoodochter Andrélon overgaat op eieren van kippen met vrije uitloop. Of beter, geen eieren meer gebruikt. Noodzakelijk voor de productie van haarzeep zijn zij immers niet. Om ze er dan toch in te verwerken is wrang, omdat het kippenwelzijn vooral wordt ondermijnd door de hoge bezettingsdichtheid in de stallen. Hoe minder eieren nodig zijn, des te minder kippen, hoe meer ruimte voor de overgebleven dieren.
Is het dan nooit goed? Jawel. En Unilever is zeker op de goede weg. Ik roem de wijze waarop het bedrijf zich rekenschap lijkt te geven van zijn verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaam ondernemen. Daarbij lijkt het dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben staan. Overigens verdienen onze collega’s van Wakker Dier eveneens een pluim. Die organisatie schreef leveranciers van eieren in april vorig jaar aan met het verzoek hun kippen vrije uitloop te geven. Unilever ging mee in dat verzoek. Een beetje maatschappelijke druk doet wonderen! Nu die shampoos nog…