Geniale eenvoud

Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.

In de opvangcentra van de Dierenbescherming staat het welzijn van de dieren voorop. Tegelijkertijd proberen de asielen de duizenden honden en katten – en steeds vaker ook knaagdieren – zo snel mogelijk een nieuw baasje te geven. Die twee prioriteiten vormen samen een knelpunt. Voor hun welzijn zijn de dieren immers gebaat bij een rustige omgeving, waarin de overlast die gepaard gaat met deuren die open en dicht gaan en voorbijlopende en starende bezoekers binnen de perken blijft. Zelfs asielmedewerkers die de hokken controleren kunnen stress veroorzaken, wat het welzijn van de dieren niet ten goede komt.

DierenbeschermingWebcam02-300x212Maar potentiële baasjes willen de dieren juist graag ontmoeten, opdat zij een weloverwogen selectie kunnen maken van dieren die zij interessant vinden voor een nadere kennismaking. De opvangcentra moeten ook hier rekening mee houden om succesvol te kunnen zijn in de plaatsing van dieren. Dankzij het Pedigree Adoptie Plan is een oplossing voor dit knelpunt voorhanden. Pedigree is samen met de Dierenbescherming het Pedigree Adoptie Plan gestart. De eerste twee edities in 2009 en 2010 hebben samen meer dan 200 duizend euro opgeleverd. Hiermee zijn speelweides gemaakt en de verblijven verbeterd. Het geld dat vorig jaar in het kader van deze samenwerking bijeen is gebracht, komt dit keer ten goede aan een project dat snelle plaatsing en goed welzijn van honden in het asiel mogelijk maakt zonder dat deze prioriteiten elkaar nog in de weg zitten.

Direct te volgen
Dat project is een weldoordacht stukje innovatie waar ik trots op ben, omdat het een toonbeeld van professionalisering betreft waarvan iedereen beter wordt: de honden, de potentiële baasjes en de asielmedewerkers. Ik heb het over de plaatsing van webcams in de dierverblijven. Een proef om te kijken of dit uitpakt zoals wij hopen en verwachten is deze week van start gegaan in Dierentehuis Kennemerland in Zandvoort. Ik was erbij, en ik kon een glimlach van enthousiasme niet onderdrukken toen ik besefte dat het er nu echt van gaat komen.

De camera’s maken het mogelijke baasjes wel heel gemakkelijk om kennis te maken met de dieren in het asiel. Zij kunnen immers gewoon vanuit hun eigen luie stoel vanaf hun laptopje Ikzoekbaas.nl bezoeken om filmpjes van de honden in het betreffende asiel te bekijken. Zien ze een dier dat hen bekoort, dan vragen zij online een code aan om het dier via de webcam direct te volgen, nog steeds zonder het huis te verlaten en geheel vrijblijvend. Bevalt het dier dan nog steeds goed, dan is de tijd gekomen om het daadwerkelijk te ontmoeten. Pas dan is een trip naar het opvangcentrum noodzakelijk.

24 uur per dag
Natuurlijk betreft dit niet een project dat inspeelt op de vermeende luiheid van potentiële baasjes, maar gaat het er om mensen een gedegen indruk te laten krijgen van het karakter van het dier, dat ongestoord zijn eigen gang kan gaan in zijn verblijf in het asiel. Dit is een betere manier om kennis te maken dan door het dier van nabij te zien, omdat sommige dieren zich bij zo’n eerste ontmoeting niet gedragen zoals zij in het dagelijks leven zijn; ze zijn gestrest omdat ze de bezoeker niet kennen. Dat wil niet zeggen dat ze zich niet goed gedragen, maar wel dat de kans op een verkeerde indruk bestaat.

Goed, en dan is er het voordeel van de webcams voor de asielmedewerkers. Die hoeven namelijk niet langer eens in de zoveel tijd al de hokken af om te zien of alles er in orde is. In plaats daarvan controleren zij de dieren zo veel mogelijk via de camera. Daardoor hebben zij meer tijd om aandacht te besteden aan dieren die op dat moment wel zorg nodig hebben en hebben zij 24 uur per dag zicht op wat er in de verblijven gebeurt. En ja, uiteraard is ook dat weer een voordeel dat ook de honden ten goede komt, want hun rust hoeft niet meer te worden verstoord door medewerkers die hun controleronde doen.

Pedigree, bedankt!
Voor de honden heeft het dus het voordeel dat zij minder vaak en door minder potentiële baasjes die uiteindelijk geen interesse in het betreffende dier hebben worden lastiggevallen. Dat reduceert de stress, waardoor het verblijf in het asiel veraangenaamt, waardoor het dier uiteindelijk eenvoudiger te plaatsen zal blijken omdat dieren die goed in hun vel zitten eerder vaak worden uitgekozen. Dat laatste komt ten goede aan het dier, dat sneller een baasje vindt, maar ook aan het asiel, dat eerder ruimte krijgt voor een nieuwe gast. De geniale eenvoud van dit project vind ik verbazingwekkend.

De proef die deze week is gestart, duurt drie maanden. Als die goed uitpakt, dan wil de Dierenbescherming dit project ook in haar andere asielen lanceren. Om dat te kunnen doen, zoeken wij sponsors. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook particulieren. De eerste die zich heeft hard gemaakt om dit fantastische project mogelijk te maken is Pedigree geweest. Daarom zeg ik nog maar eens heel nadrukkelijk: Pedigree, bedankt! Ik heb gisteren, tijdens de officiële ingebruikneming van de camera’s, opnieuw genoten van de overduidelijke toewijding van directeur Roeland van der Mee van Mars Petcare, waarvan Pedigree onderdeel is.

Reacties gesloten.

Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin
Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin