Chauvinistisch toekomstvisioen

Eerder gepubliceerd op DIERENBESCHERMING.

Nederland maakt stapjes in de goede richting wat betreft oog voor dierenwelzijn in de productie van dieren en dierlijke producten ten behoeve van menselijke consumptie. Een mooi voorbeeld is de eerste rondeelstal, waarvan ik gisteren de officiële opening in Barneveld heb bijgewoond. In die stal worden kippen gehouden die daadwerkelijk ruimte hebben om rond te scharrelen. De Dierenbescherming geeft eieren uit deze nieuwe stal het maximale aantal sterren van het Beter Leven kenmerk.

Maar er was deze week meer goed nieuws. Zo ontving ik dinsdag uit handen van demissionair minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de brochure Varkansen over stalinnovaties in de varkenshouderij. In de brochure staan veelbelovende ontwerpschetsen van de varkensstal van de toekomst, waarbij veel meer dan in de nu nog gangbare stallen rekening wordt gehouden met de dieren. Ik houd alvast een plekje vrij in mijn agenda voor de openingsplechtigheid van de eerste stal.

Nederland voorop
Met deze innovaties in zowel de legkippen- als varkenshouderij loopt Nederland voorop in de ontwikkeling van een diervriendelijker vee-industrie. Of, zoals Verburg in het voorwoord van Varkansen schrijft: ‘Over 15 jaar moet de veehouderij, waaronder de varkenshouderij, zich hebben ontwikkeld tot een economisch concurrerende sector die produceert met respect voor mens, dier en milieu én draagvlak heeft in de Nederlandse samenleving.’

Druk op de ketel
Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En toch heb ik er vertrouwen in dat het gaat lukken. De samenleving is klaar met de dieronterende en ook voor mensen ziekmakende stallen die nu nog gangbaar zijn. De Dierenbescherming houdt de druk op de ketel. Over vijftien jaar ziet Nederland er ook voor dieren zo veel beter uit dat ik er bijna chauvinistisch van zou worden.

Reacties gesloten.

Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin
Social Media Icons Powered by Acurax Web Design Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin