Kuitenbijter Alaphilippe

Niemand kan er omheen: Julian Alaphilippe is de te kloppen man in deze Tour de France. Eerder noemde ik Thibault Pinot en Geraint Thomas dat, maar Alaphilippe toont momenteel dat hij niet voor niets de wereldranglijst aanvoert. Op welk terrein dan ook, zelfs de specialisten zijn niet of nauwelijks opgewassen tegen deze kuitenbijter.

Goed, de Pyreneeënrit van morgen is zwaarder dan die van vandaag en de Alpen worden beslissend. Er kan nog van alles gebeuren. Dat betekent ook dat Alaphilippe op vijf, tien of twintig minuten gereden kan worden. Aan het begin van de ronde zou dat in de lijn der verwachting hebben gelegen. Inmiddels is echter duidelijk dat de Fransman alles in huis heeft om een legende te worden.

Belgische samenvatting etappe 14 Tour de France 2019 | Tarbes – Tourmalet Barèges

Geen rasklimmer
Maar let op, ik noem Alaphilippe nog steeds niet de uitgesproken favoriet, want dat is hij niet. Niemand weet hoe hij zich zal houden als de renners de Alpen ingaan. nee, hij is, zoals gezegd, na de etappe van vandaag de te kloppen man – dat is iets anders dan de favoriet. Morgen houdt hij stand, verwacht ik, ook al omdat hij vandaag en vorig jaar heeft laten zien dat de Pyreneeën hem liggen.

Als de bergen maar lang genoeg duren wordt hij er af gereden, aangezien hij duidelijk geen rasklimmer is. Alleen is Alaphilippe op dit moment zo sterk dat het maar de vraag is of deze ronde lang genoeg duurt om hem uit het wiel en vervolgens op minuten te rijden. De twijfels daarover nemen alleen maar toe omdat de vraag is welke concurrent dat dan moet gaan doen.

Impasse
Kruijswijk staat tweede en doet het werkelijk fantastisch. Een rasklimmer is ook hij niet, hij moet het hebben van de lange adem en veroorzaakt niet zo snel de benodigde forcing om Alaphilippe op minuten te zetten. Wel lijkt hij de ploeg om zich heen te hebben om hem te helpen de man in het geel uit te putten totdat hij capituleert. Alaphilippe moet het op eigen kracht doen.

Thomas en zijn ploegmakker Egan Bernal zijn de enige twee andere renners die nog tot de serieuze kandidaten voor de eindoverwinning mogen worden gerekend. Hun kracht is hun ploeg, alhoewel je het gevoel begint te krijgen dat dit ook weleens hun zwakte zal kunnen blijken te zijn. Immers, wie is de kopman en wie offert zich op? Deze impasse heeft zich binnen deze ploeg vaker voorgedaan.

Tourmalet
Het probleem is dat de tijdrit van gisteren werd verprutst door Bernal. Of, verprutst… Hij kan niet of nog niet beter. Met zijn 22 jaar is hij zo jong dat hij goede en slechte dagen met elkaar zal afwisselen, grillig is, waardoor hij uiteindelijk weleens tekort zou kunnen komen voor de eindoverwinning. Zeker als hij niet de enige en absolute kopman van zijn ploeg wordt.

Maar Thomas, winnaar van de Tour de France van vorig jaar, verprutste het op zijn beurt vandaag, op weg naar de top van de Tourmalet. Bernal was sterker, en het is maar zeer de vraag of Thomas conditioneel wel in orde is. En daar begint het probleem, want momenteel staat hij in het algemeen klassement op de tweede plaats. Achter Alaphilippe, twee plaatsen hoger dan Bernal.

Knechtenrol
Bernal voor Thomas laten werken zou niet verstandig zijn, aangezien laatstgenoemde met zijn inzinking op de Tourmalet zwakte heeft getoond op het terrein dat de beslissing gaat brengen: de bergen. De kans dat de Engelsman een machtsgreep kan doen is na vandaag echter flink geslonken, al was het maar omdat zijn zelfvertrouwen een optater heeft gekregen.

Happig op een knechtenrol zal Bernal dan ook niet zijn. Maar dat geldt ook voor Thomas, zeker zo lang hij hoger geklasseerd staat dan de Colombiaan. Op die manier neutraliseren zij elkaar. Zo lang dit voortduurt, heeft Alaphilippe van beiden minder te duchten. Ineos, de ploeg van Thomas en Bernal, moet hopen dat het gevecht om het kopmanschap morgen wordt beslist.

Ervaring
De weg naar het geel in Parijs lijkt dus wagenwijd open te liggen voor Alaphilippe. Maar nee, Kruijswijk blijft favoriet. Niet omdat hij de betere renner is, want dat is dus zonder twijfel de bebaarde held van Frankrijk. Nee, zijn favorietenrol dankt Kruijswijk aan zijn ervaring, aan zijn rust, aan zijn hoger in te schatten klimcapaciteiten en, bovenal, aan zijn sterkere ploeg.

Reacties gesloten.

Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin
Animated Social Media Icons by Acurax Responsive Web Designing Company
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookCheck Our FeedVisit Us On Linkedin